NİTRİK OKSİT TESTİ VE ÖLÇÜMÜ
Yakın geçmişte, solunum yollarındaki iltihaplanmanın tanısında ve tedaviye verilen yanıtın değerlendirilmesinde nefeste nitrik oksit düzeylerinin tayini yapılmaktadır. NO seviyesi yaşa göre değişiyor olsa da, modern cihazlarla kolayca ölçüm yapmak mümkündür.
Nitrik oksit; hücreler arası iletişimi sağlayan, birçok fizyolojik süreçte rol oynayan ve özellikle damar sağlığı için çok önemli olan bir bileşen. Nitrojen ile oksijenden oluşan nitrik oksit; “vazodilatasyon” yani damar genişlemesinden sorumlu olduğu için kalp ve damar sağlığında belirleyici bir role sahip.
Nefes üfleyerek yapılan nitrik oksit (NO) testi, astımı kontrolünde önemi olan testlerden biridir. NO testi, nefesinizdeki nitrik oksit seviyesini ölçebilen bir cihaza bağlanan bir torbaya üflenerek yapılır. Nitrik oksit gazı, vücut tarafından doğal olarak üretilir ama gazın nefesinizde yüksek düzeyde olması, solunum yollarınızda enfeksiyon olduğu anlamına gelir. Bu durum, astımın muhtemel belirtilerinden birisidir. Astımı ölçmek için görece yeni bir cihaz olan nitrik oksit test cihazı, sadece laboratuvarımızda bulunan ve sonuçları grafiksel bir rapor olarak sunan tek cihazdır.
NO2 testi ne için yapılır?
NO testi, astımı teşhis etmek için kullanıldığı gibi astım hastalarında da, tedavisinde kullanılan ilaçların ne kadar yararlı olduğunu tespit etmekte de kullanılır. Astım tanısı konulmuşsa kontrol randevunuzda doktorunuz, astımınızın kontrol altında olup olmadığını görmek için nitrik oksit testi uygulayabilir. Eğer teşhisinizde belirsizlik söz konusu ise doktorunuz, nitrik oksit testini astım olup olmadığınızı teyit etmek için kullanır.NO testinin nasıl yapıldığı konusunda, laboratuvarımızdan bilgi alabilirsiniz.
KALP VE DAMAR SAĞLIĞINA BAKIMINDAN NİTRİK OKSİTİN (NO)
Nitrik oksit, vücudun doğal olarak ürettiği bir gazdır ve sağlığı birçok yönden etkiler. Çünkü kanın vücudun her yerine etkili ve verimli bir şekilde dağılımını sağlar. En önemli işlevi ise vazodilatör olmasıdır. Yani kan damarlarının iç kaslarını gevşeterek damarların genişleme-sini sağlar, kan akışını artırır ve kan basıncını düşürür. Kalp, diyabet hastaları ve erektil disfonksiyon olan bireylerde nitrik oksit üretimi sınırlıdır.
“Vasküler Endotel”, kardiyovasküler sistemin bütünlüğünü koruyan organ sistemdir. Endotel, yeterince güçlü ve işlevsel olduğunda kardiyovasküler sistem bütünlüğünü korur ve kalp damar hastalığı gelişme riski ortadan kalkar. Endotel, nitrik oksit (NO) üreterek, kan akışının düzenlenmesinde rol oynar. Endotelyal nitrik oksit üretiminin kaybı, endotel disfonksiyonuna neden olur. Bu kayıp, damarlarda meydana gelecek olan yapısal değişikliklerden yıllar önce meydana gelir ve kardiyovasküler risklerle ilişkilidir.
Kardiyovasküler hastalıkların gelişimine neden olan risk faktörlerinin hepsi nitrik oksit üretimini bozar ve yaşlanmayla nitrik oksit üretimi baskılanır. Sağlıklı genç bireyler L-arginin yoluyla normal ve yeterli endotelyal nitrik oksit üretimine sahiptir. Ancak yaşlandıkça L-arginin’den nitrik oksit üretme yeteneği azalır. Ayrıca yaşlandıkça NOS kaynaklı NO üretimi (yaklaşık %50) baskılanabilir. Araştırmalar 70- 80 yaşındaki kişilerin 20 yaşındaki kişilere kıyasla koroner dolaşımda %75’ten daha fazla NO kaybı olduğunu gösterdi. Neyse ki, vücudumuzda optimal nitrik oksit seviyelerini korumanın ve doğal olarak artırmanın birkaç yolu mevcut.