ALERJİ ve ALERJİ TESTLERİ HAKKINDA (GENEL)


Alerji, kişinin solunum, cilt veya sindirim yoluyla temas ettiği harici bir maddeye karşı gösterdiği aşırı vücut reaksiyonu olarak tanımlanabilir.

Alerjiye yatkın olan kişiler ‘atopik’ olarak değerlendirilir. Atopi, bir hastalık değildir, kişinin belirli maddelere karşı aşırı reaksiyonudur. Kalıtsal özelliklerle alakalı olduğu da düşünülür. Alerji genelde, açık tenli olanlar, deniz kenarı, ya da nemli ortamlarda yaşayanlarda daha sık görülebilir.

ALERJİ BELİRTİLERİ

Alerji nedeni olan maddeler genellikle organik bileşenlerdir. Normalde insanlarda zararı olmayan bu maddeler alerjik insanlarda aşırı duyarlıklara sebep olabilir. Atopik tipler, bu maddeler ile karşı karşıya geldiklerinde; nefes alamama, hapşırma, burunda akıntı, kızarıklık, şişlik, ishal, bulantı, kusma, midede şişkinlik, hazımsızlık, gözlerde sulanma, ciltte egzama, kurdeşen, astım vb. sorunlarla karşılaşabilirler.

ALERJİ TANISI ve ALERJİ TESTLERİ

Vücutta alerjik bir reaksiyon meydana geldiğinde, buna neden olan etken maddeler -alerji testleriyle- tespit edilebilir. Bu maddeler evcil hayvan tüyü, böcek, belirli bir yiyecek, küf mantarı, tozlar, güneş, belirli ilaç türü ya da polenleri ile ilgili olabilir.

Tanı için, ilk olarak alerjik belirtiler konusunda doktorunuzun bilgilendirilmesi gerekir. Doktorunuz fiziksel muayenesini tamamlayınca, cilt testi veya kan testi isteyebilir. Bu testler sonucu kişinin neye alerjisi olduğu büyük oranda çıkar.Sonuçların belli olmasıyla -teşhis konulduktan sonra- tedavi süreci daha kolay ve rahat olacaktır.

ALERJİ TANISI İÇİN YAPILAN TESTLER

Kişilere 3 farklı türde alerji testleri yapmak veya uygulamak mümkündür. Test metoduna karar vermede doktorunuzun tavsiyesine uyulması önerilir. Bu testler, alerjinin tam olarak tespiti için önemlidir. Yapılan alerji testlerinin sonuçları doğrultusunda, kapsamlı olarak etken madde tanısı sağlanmış olur.

  • PRICK TESTLER (deri delme testi)
  • KAN TESTİ (Spesifik IgE Testleri)
    • Total IgE ve Spesifik IgE testleri (Solunum, Gıda, Ekzama, Atopi)
    • Gıda İntolerans, (IgG ve IgG4 testleri)
  • YAMA TESTLERİ

OSCAS / KAN’DA BAKILAN ALERJİ TEST PROFİLLERİ (TEST NO: 1-12)

Kan’da Bakılan Spesifik IgE Alerji Testi Hakkında

Kan’da bakılan alerji testleri ile hastanın kanında bulunan İmmunglobulin E’ (lgE) antikor seviyeleri ölçülür. Kanda yapılan testler ile hastanın Total IgE seviyesi ile farklı alerjenlere özgü Spesifik IgE değerlerini kantitatif olarak -enternasyonal ünite- değerleri (IU) olarak ölçmek mümkündür. Kanda bakılan alerji testleri ile Gıda, Solunum alerjenleri ve Dermatolojik (ekzama) alerjenlerinin tespitini, 10, 20, 30 farklı alerjen parametreleri ve alerjen karışımları halinde bakılmak suretiyle yapması mümkündür. Kan’da yapılan alerji testleri sayesinde, kanda bulunan alerjenlere ünite değerlerine göre teşhis konulur. Bu testlerin yapılmasında; İmmünfloresan, İmmoblotting, Eliza, vb. farklı metot ve teknikler kullanılmaktadır.

Alerji Testleri Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir

Alerji testi yaptırmadan önce, alerji ile ilgili herhangi bir ilaçları kullanılıyorsa, 1 hafta öncesinde bu ilacın bırakılması gerekir. Ayrıca kaşıntı, nezle, grip ya da öksürük için kullanılan bazı ilaçlar varsa bunlar da testten 1 hafta önce bırakılmalıdır. Psikolojik veya psikiyatri amaçlı ilaçlar da kullanılıyorsa, bunların da bırakılması gerekecektir. Bu kurallara dikkat edilmesi halinde, alerji testleri ve tanısına dair daha doğru sonuç alınacaktır.


10-20-30 PM GIDA sp IgE ALERJİ PANELİ

10-20-30 PM SOLUNUM sp IgE ALERJİ PANELİ

ATOPİK Sp IgE ALERJİ PANEL

MIX Sp IgE ALERJİ PANELLERİ

PEDİATRİK Sp IgE ALERJİ PANELLERİ

Oscas

Deneyimli laboratuvar teknikerinden oluşan profesyonel ekibi ve standartlara uygun numune alma ekipmanları ile hasta ve hekimlerin hizmetindedir.

Çalışma Saatleri

  • Pazartesi: 08.30–18.00
  • Salı: 08.30–18.00
  • Çarşamba: 08.30–18.00
  • Perşembe: 08.30–18.00
  • Cuma: 08.30–18.00
  • Cumartesi: 08.30–18.00
  • Pazar: Kapalı

Foto Galeri